Kütahya İlinin Aslanapa İlçesinde Gerçekleşen Son Deprem 01 Temmuz 2025
Tarihinde 00:23
Saatinde 2.2 Şiddetinde Meydana Gelmiştir. Veriler 5 Dakikada Bir Güncellenmektedir.
Kütahya Aslanapa Deprem Son Dakika Bu sayfadan son deprem hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Kütahya İlinde Gerçekleşen Son Deprem 30 Ekim 2025
Tarihinde 06:13
Saatinde 2.9 Şiddetinde Meydana Gelmiştir. Veriler 5 Dakikada Bir Güncellenmektedir.
Kütahya Aslanapa deprem, Kütahya Aslanapa depremleri, Kütahya Aslanapa deprem bölgesi mi, Kütahya Aslanapa deprem haritası, Kütahya Aslanapa deprem mi oldu, Kütahya Aslanapa deprem son dakika, Kütahya Aslanapa yakınında deprem
İç Anadolu ile Ege Bölgesi’nin kesişim noktasında yer alan Kütahya, aktif fay hatları üzerinde bulunması nedeniyle deprem riski taşıyan illerimizden biridir. Bu riskten etkilenen ilçelerden biri de Aslanapa’dır. Hem tarımsal faaliyetleri hem de doğal yapısıyla öne çıkan ilçe, son yıllarda meydana gelen Kütahya Aslanapa deprem haberleriyle de gündeme gelmektedir. Bu durum, halk arasında tedirginlik yaratmakta ve depreme hazırlıklı olmanın önemini ortaya koymaktadır.
Aslanapa’nın Fay Hattı ve Deprem Gerçeği
Aslanapa, Gediz Fay Zonu’na yakın konumu sebebiyle sismik açıdan hareketli bölgelerden biridir. Geçmişte Kütahya ve çevresinde yaşanan depremler, bölgenin jeolojik aktifliğini kanıtlar niteliktedir. Uzmanlara göre, küçük ve orta büyüklükteki sarsıntılar fay hattının enerjisini kısmen boşaltabilse de büyük depremlerin ihtimali her zaman vardır. Bu nedenle Aslanapa deprem riski mutlaka dikkate alınmalı, yapı güvenliği ön planda tutulmalıdır.
Vatandaşların Alması Gereken Önlemler
Aslanapa’da yaşayan vatandaşların deprem çantalarını hazır bulundurması, AFAD tarafından belirlenen toplanma alanlarını öğrenmesi ve aileleriyle düzenli tatbikat yapması oldukça önemlidir. Deprem sırasında “çök, kapan, tutun” kuralını uygulamak, paniğe kapılmadan güvenli bir noktada kalmak hayat kurtarıcı olabilir. Ayrıca yerel yönetimlerin riskli yapı stoğunu belirleyerek kentsel dönüşüm projelerine öncelik vermesi, olası kayıpların önüne geçilmesi açısından kritik rol oynamaktadır.
Sonuç
Kütahya Aslanapa depremi, yalnızca ilçeyi değil tüm bölgeyi etkileyebilecek ciddi bir risktir. Depreme karşı hazırlıklı olmak hem bireysel hem de toplumsal bir sorumluluktur. Aslanapa halkının bilinçlenmesi, sağlam yapıların artırılması ve afet bilincinin geliştirilmesi, gelecekte yaşanabilecek olası afetlerde kayıpları önemli ölçüde azaltacaktır.
Kütahya, Türkiye'nin batısında yer alan bir şehirdir ve deprem riski orta olarak değerlendirilmektedir. Kütahya, Afyonkarahisar, Bursa ve Uşak gibi şehirlerle birlikte Ege Bölgesi'nde yer almaktadır. Bölgedeki fay hatlarından dolayı zaman zaman depremler yaşanmaktadır. Kütahya'da son büyük deprem, 24 Şubat 1970 tarihinde yaşanmıştır. Bu deprem, 7.2 büyüklüğünde olmuştur ve Kütahya ilinde ciddi hasara ve can kaybına neden olmuştur. Deprem sonucu 1.086 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmış ve çok sayıda bina hasar görmüştür. Kütahya'daki deprem riskine karşı, yerel yönetimler ve ilgili kuruluşlar düzenli olarak deprem tatbikatları yapmakta ve deprem önleme çalışmaları yürütmektedir. Vatandaşlar da deprem riskine karşı tedbirli olmalı, deprem anında panik yapmadan doğru davranışları sergilemelidir. Ayrıca, evlerin ve binaların depreme dayanıklı olması için gerekli önlemler alınmalıdır. Kütahya'daki deprem riskinin orta olması, bölgede yaşayanların deprem hazırlıklarına özen göstermelerini gerektirir. Deprem güvenliği konusunda bilinçli davranmak, herhangi bir deprem afetinde zararın en aza indirilmesine yardımcı olabilir.
Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere ve benzeri eşyalardan uzak bir noktada durulmalıdır.
Mevcutsa sağlam sandalyeler ile desteklenmiş bir masanın altına veya büyük bir koltuk, geniş bir kanepe, tahta sandık gibi sizi o anda koruyabilecek eşyaların yanına çömelerek "hayat üçgeni" oluşturulmalıdır.
Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap, dosya gibi) malzemeler ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu şekilde sakince beklenmelidir.
Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, Düşmemek için sabit bir yere TUTUN
Merdivenlere, çıkışlara yada balkona doğru koşulmamalıdır.
Bu gibi acil durumlarda kesinlikle asansörler kullanılmamalıdır.
Telefon ve haberleşme cihazları acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır. Şebeke meşgul edilmemelidir.
Kibrit ve çakmak kullanılmamalı, elektrikli eşyalar ve düğmelerine dokunulmamalıdır.
Deprem geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalıdır.
Tüm güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina derhal terk edilmelidir.
Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.
Pencerelerden ve camlardan yani kırılacak maddelerden yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.
DEPREM SIRASINDA AÇIK ALANDAYSANIZ;
Enerji hatları ve elektrik direklerinden, ağaçlardan, tüm binalardan uzaklaşılmalıdır.
Toprak kayması olabilecek, kaya düşebilecek yamaç altlarından uzak durulmalıdır.
Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları, demir korkuluklar ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır.
Deniz kıyısından hemen uzaklaşılmalıdır.
DEPREM SIRASINDA ARABA KULLANIYORSANIZ;
Deprem sırasında karayolunda seyir halindeyseniz;
- Bulunduğunuz yer güvenli ise; yolu kapatmadan sağ şeritte beklenilmelidir. Kontak anahtarı arabanın üstünde bırakılıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklenmelidir. Deprem bittikten sonra açık alanlara gidilmelidir.
- Araç meskun mahallerde ya da güvenli bir yerde değilse durdurulmalı, Kontak anahtarı arabanın üstünde bırakılıp terk edilmeli ve trafikten uzak açık alanlara gidilmelidir.
Deprem sırasında bir tünelin içindeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz; araç durdurulup aşağıya inilmeli ve yanına yan yatarak ayaklar karına çekilip, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. (ÇÖK-KAPAN-TUTUN)
Kütahya Aslanapa Deprem
DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
DEPREM SONRASINDA KAPALI ALANDAYSANIZ;
İlk olarak kendinizin ve çocuklarınızın emniyetinden emin olun.
Sonra da çevrenizde yardım edebileceğiniz birileri olup olmadığını kontrol edin.
Depremin hemen ardından çıkan yangınlar oldukça çok görülen ikincil afetlerdir. Bu sebeple eğer gaz kokusu duyarsanız, gaz vanasını bulun ve hemen kapatın. Kapı ve pencereleri açın. Hemen binayı terk edin.
Acil durum çantanızı yanınıza alın, Acil Toplanma Alanına doğru harekete geçin.
Radyo, televizyon, telefon gibi iletişim araçlarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin.
Cadde ve sokakları acil durum afet yardım araçları için boş bırakın.
Her büyük depremden sonra muhtemel artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir.
DEPREM SONRASINDA AÇIK ALANDAYSANIZ;
Hasarlı binalardan trafolardan ve elektrik direklerinden uzak durun.
Yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin.
Sonra Acil Toplanma Alanına gidin.
Yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere yaşlılar, bebekler, hamileler, engellilere yardımcı olun.
YIKINTI ALTINDA MAHSUR KALDIYSANIZ;
Paniklemeden anlık olarak durumunuzu kontrol edin.
Hareket alanınız kısıtlanmışsa çıkış için hayatınızı riske atacak hareketlere kalkışmayın.
Enerjinizi en tasarruflu şekilde kullanmak için hareketlerinizi kontrol altında tutun.
El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine vurmak suretiyle varlığınızı duyurmaya çalışın.
Sesinizi kullanabiliyorsanız kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalışınız. Ancak enerjinizi kontrollü kullanın.